Schapendoeskennel   "Het Haskerhûs"

 

Peter en Janny Wierda     Erica (Dr)


 
 

De schapendoes als huisgenoot

Wij willen u graag vertellen wat wij van schapendoezen vinden en waarom wij op het ras verliefd zijn. Kortom, wat u wel en niet van het ras moet verwachten.

 

 
 

 


 

 

Karakter, gedrag en uiterlijk


Een schapendoes is een vrolijke, actieve, gezellige en leergierige familiehond, die goed met kinderen en andere dieren kan opschieten. Hij heeft een lange warrelige vacht, is tussen 40 en 50 cm. en weegt gemiddeld tussen de 12 en 18 kg. Alle kleuren zijn toegestaan.

U doet de schapendoes geen groter plezier dan er lekker met hem op uit te gaan. Hij vindt het namelijk ontzettend leuk om samen met z'n baasjes dingen te ondernemen zoals wandelen, fietsen, lekker op bezoek gaan, of naar een cursus behendigheid en/of gehoorzaamheid. Samen lekker languit voor de buis is ook erg gezellig. Hij kan prima een tijdje alleen zijn, mits u hem dat heeft geleerd.

Kinderen ziet hij als z'n vrienden, mits ze hem niet als speelgoed behandelen en de ouders verstandig met de situatie omgaan. Iedere hond bijt van zich af als een kind hem pijn doet. Met andere huisdieren kan hij goed opschieten.

 


Dauphin Fashra eig.C Roux (FR)

 



Naischa Vienna eig. fam.Visser (NL)

 


Hij is van nature geen dominante hond en zal niet gauw een gevecht aangaan, maar laat zich ook niet op z'n kop zitten. Ook kan een schapendoes behoorlijk eigenwijs zijn en op z'n tijd Oost-Indisch doof. Opvoeden met een "harde" hand heeft geen zin, spelenderwijs geeft veel meer resultaat. Hij wil de baas namelijk erg graag een plezier doen, dus belonen (met een prijzend woord of een knuffel) werkt veel beter.

De schapendoes hoort er zo "natuurlijk" mogelijk uit te zien, maar zijn  vacht vraagt wel een regelmatige kambeurt, gemiddeld eens per twee weken. Gebeurt dat niet, dan kan z'n vacht helemaal vervilten en helpt vaak alleen de schaar nog.

Kortom, een schapendoes is een hele fijne huishond die, zoals iedere hond, een consequente opvoeding nodig heeft en waar u een fijne kameraad aan heeft als u zich niet in de maling laat nemen door z'n eigenwijze apenstreken.

 

 


terug naar boven
 

 

Reu of teef ?

Bij de schapendoes zit niet zoveel verschil tussen een reu en een teef. Over het algemeen zijn reuen iets groter dan teven, alhoewel één van onze teefjes net zo groot is als onze reuen . Reuen zijn meestal tussen 46 en 50 cm. en teven meestal tussen 42 en 48 cm. Teven zijn absoluut niet liever of gemakkelijker dan reuen
 

 


 

Een reu heeft over het algemeen een gelijkmatiger humeur, omdat hij minder last van z'n hormonen heeft. Hij kan zich wel wat meer als een macho gedragen, grote mond, klein hartje, soms ondoordacht, impulsief, maar ook heel aanhankelijk. Ook wil hij, als u hem daar de kans voor geeft, graag z'n poot tegen elke boom en grasspriet optillen.

In z'n uiterlijk is hij vaak wat imposanter en hij heeft een langere vollere vacht.
 

 

Multi Kampioen Chico Asti v.h.Haskerhûs
Reu: Chico Asti v.h.Haskerhûs

 

 

 Kampioen Jutha Beitske v.h.Haskerhûs
Teef: Jutha Beitske v.h.Haskerhûs
 

 

Een teef is wat wispelturiger, doordat ze veel meer last van haar hormonen heeft. Ze wordt gemiddeld eens in de negen maanden loops en dat kunt u aan haar gedrag merken, met name voor de loopsheid. Ze wil niks, is lamlendig of chagrijnig en na de loopsheid kan ze ook nog in meer of mindere mate schijndrachtig worden.

Een teefje is vaak wat kleiner en lichter gebouwd.

 

 


terug naar boven
 

 

De Pup!

Een pup is natuurlijk schattig en vertederend en u kunt hem helemaal naar uw eigen hand zetten. Maar om een pup goed op te voeden heeft u veel tijd, geduld, ervaring en consequent gedrag nodig, en zeker bij een eerste hond is een goede begeleiding zeker noodzakelijk. 

Daarom adviseren wij ook iedereen die een pup in huis neemt om naar een goede puppy cursus te gaan. Juist het eerste jaar moet een pup zoveel leren en maakt een nieuwe eigenaar "goed bedoeld" toch gauw fouten.

 

C-nest  Elke (± 4 wk.)

 

Onno Caydine (± 9 wk.)eig.v.d Wal (NL)


Als u een pup heeft krijgt u een "hondenbaby" in huis, die veel aandacht en rust nodig heeft (vooral bij kinderen), 3 à 4 keer per dag gevoerd moet worden, zindelijk gemaakt moet worden en nog niet erg lang alleen kan zijn.

Dus hele dagen werken is, vooral de eerste maanden, heel erg moeilijk voor een pup. Zelfs halve dagen kan de eerste weken eigenlijk niet, tenzij u oppas of zoiets kunt regelen.

 


terug naar boven
 

 

Schapendoes, de hond voor u?


Bent u sportief? Houdt u ervan elke dag, ook als het slecht weer is, minstens een uur te wandelen? Vindt u het geen probleem dat uw huis, na een wandeling in het bos, ook op een bos lijkt? Want een schapendoes kan, in z'n vacht, veel rommel mee naar huis nemen. Vindt u het ook niet erg dat hij er dan als een zwabber uit ziet? En heeft u de tijd om, eens in de twee weken, ongeveer anderhalf uur aan vachtverzorging te moeten besteden? Heeft u er ook aan gedacht, als een schapendoes verhaart, u dan overal plukken haar vindt? Heeft u met een, van tijd tot tijd, eigenwijze hond ook geen probleem? Kunt u dan nog steeds lachen, dan heeft u met een schapendoes een speelse en vrolijke kameraad, een vriend voor het leven.


Xina Xenta Lana eig. M Scheffer (NL)


 

Akeem Naomi

Dries Fashra  eig.fam.Turndorf (USA)

Toef Erie eig. fam. Wagenaar (NL)

 
 

Wij hebben meerdere schapendoezen, reuen en teven en hebben van tijd tot tijd puppy's, gefokt uit honden van kampioensafstamming.
Al onze honden zijn vrij van PRA en Cataract en getest op het gen voor PRA. Voor een bezoek kunt u altijd, op afspraak, bij ons terecht.

 

 


terug naar boven
 




Last updated 30-11-2018
© Het Haskerhûs

disclaimer